De zekerheid van een vaste hand

05.09.19

Precisie. Daar draait het om. En ook al is er vandaag heel wat computerassistentie en zijn gerobotiseerde plooibanken niet meer weg te denken in een vooruitstrevende productie: iemand moet de robot zeggen wat te doen. En daarbij is geen ruimte voor fouten. “Met bijna goed ben ik niet content. Het moet helemaal juist zijn”, weet plaatbewerker Bjorn Destatsbader (47).

Ongeveer bestaat niet. Er zijn twee mogelijkheden: juist of fout

Al 17 jaar werkt Bjorn Destatsbader bij Bossuyt Grootkeukens. Meer zelfs: hij was zelfs een van de eerste arbeiders in het eigen atelier. “Gaandeweg maakten we steeds meer zelf. Want waarom zou je afhankelijk zijn van de kwaliteit van een ander als je denkt dat je het zelf minstens even goed kan?” Vandaag is hij een van 12 vakmannen die elk ontwerp en elke bestelling met de hand vormgeven en afwerken. Tot in het kleinste detail. “Precisie is alles. Ongeveer bestaat niet. Er zijn maar twee mogelijkheden: juist of fout.”

Elk stuk heb ik persoonlijk of gelaserd, of geplooid. En misschien wel allebei

Dat Bjorn trots is op zijn werk is een zekerheid. Of hij elk onderdeel en elke keuken die hij ooit maakte nog zou herkennen is een andere vraag. “Maar de Bossuyt-stijl herken ik wel. En als het een Bossuyt-keuken is, is ie zeker ooit door mijn handen gegaan. Elk stuk heb ik of gelaserd, of geplooid. En misschien wel allebei. Dat is zeker iets om trots op te zijn. Zeker als je het resultaat jaren later nog steeds in topvorm ziet in een toprestaurant.”