STORM

Zoals water steeds zijn weg naar zee vindt, leidde de culinaire passie Michiel Rabaey en Nathalie Hiele naar STORM, hun restaurant in de Oostendse Oosteroeverwijk vlakbij de vuurtoren. Een pad dat voor Michiel langs ondermeer de keukens van Villa Maritza en Ostend Queen in Oostende liep, maar ook langs El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona. De meesten onder de Coxydiens kennen de 37-jarige kok echter als docent aan onze school, waar hij 11 jaar zijn kennis, ervaring en passie voor eten met jongeren deelde. Sinds 5 juli vind je hem nu elke dag in de keuken van STORM, het gloednieuwe restaurant dat hij samen met zijn echtgenote Nathalie runt.

We werken zoveel mogelijk met lokale producten

Dat STORM in Oostende de deuren opende, is geen toeval. Michiel en Nathalie hebben een bijzonder boontje voor de ‘Koningin der Badsteden’ waar ze beiden geboren en getogen zijn en elkaar als buren leerden kennen. Met STORM brengen ze samen een ode aan de stad, de zee en het hinterland. “Van de architect die het restaurant tekende, de aannemer die de werken uitvoerde tot onze leveranciers die hier verse vis, vlees, zuivel en groenten leveren, ze komen allemaal uit de buurt. Een gevoel dat we aan onze gasten die hier aan tafel aanschuiven willen meegeven,” vertelt Michiel. Bij STORM gaan ze zoveel mogelijk voor lokaal. Als lid van de North Sea Chefs, vindt hij het ook belangrijk om vis, schaaldieren en schelpen een bijzondere plaats in zijn keuken te geven.

Wie niet die ervaring van Jo heeft, kan nooit deze keuken op die manier ontwerpen

Voor de inrichting van hun keuken, moesten Michiel en Nathalie iets verder de provincie intrekken. Bossuyt Grootkeukens uit Kuurne slaagde erin om op een relatief kleine oppervlakte een uiterst praktische open keuken in te richten waarin hij als enige kok 18 couverts gemakkelijk aankan. “Jo De Clercq, verkoper bij Bossuyt, die het leven achter het fornuis als oudkok door en door kent, speelde hierin een belangrijke rol. Wie niet die ervaring van Jo heeft, kan nooit deze keuken op die manier ontwerpen.”

Alles is binnen handbereik wat heel belangrijk is om efficiënt te werken

Zowel van binnenuit als van in de zaal ziet de keuken er perfect uit. Ook door de juiste selectie van de toestellen is de keuken bijzonder stil, wat in dit concept een belangrijke voorwaarde was. Je hoort er nauwelijks een oven piepen en zeker al geen vacuümmachine of thermomix draaien. “Ik moet me ook nauwelijks verplaatsen tussen mijn werktafel, frigo’s, fornuis of oven. Alles is binnen handbereik wat heel belangrijk is om efficiënt te werken. Op die manier kunnen Nathalie en ik onze zaak perfect met twee runnen.”

Wie Michiel gepassioneerd over STORM hoort praten, proeft, voelt en ruikt op slag de zilte zeelucht. Zoals bloed kruipt waar het niet gaan kan, kon het niet anders dat Michiel en Nathalie, hier in Oostende zouden aanmeren met een eigen authentiek restaurant.