Sint-Rembert scholengroep

Sint-Rembert scholengroep, Torhout

Tot 2.000 leerlingen die in anderhalf uur tijd een middagmaal geserveerd krijgen. Wie thuis af en toe kookt voor een gezin of voor vrienden weet dat dit een gigantische opdracht is. En toch is het de opdracht waarmee scholengroep St. Rembert uit Torhout bij Bossuyt aanklopte. Vandaag is met De Brug het meest vernieuwende schoolrestaurant van ons land een feit.

Van refter naar schoolrestaurant

Het nieuwe schoolrestaurant van scholengroep St. Rembert heet De Brug. Niet toevallig. Met een overkoepelende keuken en verschillende eetzones slaat het een brug tussen de kleuters, lagere schoolkinderen, tieners uit het secundair onderwijs en hogeschoolstudenten. Alle leeftijden eten hier samen.

“De grootste uitdaging was de organisatie van het hele gebouw en de keuken. Met zo’n omvang is elk detail van belang voor de doorstroming”, aldus ingenieur Stijn Devos die het project voor de scholengroep in goede banen leidde. “We zochten referenties. Maar eerlijk: restaurants van die omvang zijn er niet. Daarom was de expertise van Bossuyt van essentieel belang. In de regio zijn ze de referentie in grootkeukens. Ze werden al van bij het voortraject betrokken en wonnen ook de openbare aanbesteding.”

Een nieuwe manier van koken

In De Brug vind je “de keuken van de toekomst”, zoals Stijn het zelf noemt. “Alle toestellen zijn nieuw om 2.000 maaltijden van restaurantniveau aan te bieden. Op een heel korte tijd. Het keukenteam moest daarvoor zelfs opnieuw leren koken.” Zo wordt er vandaag ontkoppeld gekookt. Dankzij de nieuwste technieken kunnen componenten vandaag worden klaargemaakt om morgen te serveren. “Zonder kwaliteitsverlies! Alles wordt dagelijks bereid met verse, streekeigen producten. De Brug mag je geen refter noemen. Het is een schoolrestaurant.”

Iedereen wil De Brug zien

Dat De Brug indruk maakt, is niet enkel te merken aan de tevreden gezichten van de chefs en kinderen. “Iedereen is vol bewondering. Dat merken we ook aan het aantal bezoekaanvragen dat we krijgen van andere schoolbesturen met gelijkaardige plannen. Iedereen wil De Brug zien”, glimlacht een opgetogen projectleider.