RHIZO Hotelschool

RHIZO Hotelschool, Kortrijk

In de potten roeren, proeven en experimenteren. Ja, het zijn vooral de praktijklessen in Hotelschool RHIZO die de harten van de leerlingen sneller doen slaan. Want dat is waarom ze voor deze school kozen: de liefde voor het koken.

Klaargestoomd voor het échte werk

Het nieuwe schoolgebouw van de RHIZO Hotelschool in Kortrijk telt maar liefst zes keukens en drie restaurants. Tijdens schooldagen koken de leerlingen elke middag en op dinsdag- en donderdagavond voor echte gasten. “Zo bereiden we hen voor op de echte werkvloer. Zij zijn tenslotte de chefs van morgen. Ze flamberen, dresseren en serveren hun eigen gerecht”, zegt directeur Céline Craeynest.

Respect in veel facetten

De jonge chefs leren fijne technieken en verrassende smakencombinaties van professionele chefs. “Maar alles begint bij respect”, benadrukt de directrice. “Respect voor de keuken en de professionele toestellen. Respect voor elkaar. En respect voor kwaliteitsgrondstoffen en voor de natuur. Daarom werken we met lokale en duurzame producten. Puur, vers en superlekker.”

Oud-leerlingen maken culinaire furore

Dat die aanpak werkt, bewijzen succesvolle oud-leerlingen als Martijn Defauw van Rebelle en Olivier Vansteenkiste van d’Oude Burcht. Beide chefs vestigden zich, na geslaagde passages in andere restaurantkeukens, in Kortrijk en oogsten veel lof voor hun gastronomische creaties. “Niet enkel onze oud-leerlingen zorgen voor bevestiging, ook restaurateurs komen hier af en toe eens piepen. Naar onze keuken, onze leerlingen en onze aanpak.”

Ruimte en professioneel materiaal als basis

Een nieuw gebouw met nieuwe keukens: dat biedt mogelijkheden. “We speelden volledig in op de moderne trends in restaurants: open keukens met veel ruimte en interactie tussen de verschillende werktafels. Zo kunnen onze leerlingen hun talent ten volle ontwikkelen.” De door Bossuyt ontworpen en geïnstalleerde keukens voor de toekomstige koks en hoteliers zijn uitgerust met de modernste apparatuur en toestellen. Zoals de volledig op maat gemaakte Induchef fornuizen met ingewerkte inductiekookplaten en teppanyaki, maar ook o.a. warmhoudkasten voor voeding, self cooking centers en zo meer. “Zaken die ze anders pas tijdens hun stage zouden tegenkomen of zelfs helemaal niet. Het is een culinaire droomsetting waar we trots op zijn.”