M Bistro*

M Bistro*, Nieuwpoort

De M in M Bistro staat voor Maertens. Dat zijn chef Mattias, gastvrouw Sofie en de twee kinderen. Maar bovenal staat M Bistro voor fine dining aan zee. Na passages bij Boury en Ten Bogaerde ontwikkelde Mattias zijn eigen stijl: “Eerlijke producten op een creatieve manier verwerken. Zonder dat techniek de bovenhand haalt.”

Ook met een ster blijven we een bistro in de pure zin van het woord: klein en origineel

M Bistro bestaat twee jaar en heeft een Michelinster. Dat is knap. Maar het zorgt ook voor extra verwachtingen. “Onze gasten verrassen is op slag moeilijker. We moeten het niveau nog een stapje hoger tillen. Maar ons concept houden we zeker: het is die insteek die ons die erkenning opleverde”, aldus de chef die een belangrijke rol ziet voor vis in zijn keuken. Met Nieuwpoort als thuisbasis kan dat haast niet anders.

Ik heb nooit iets anders gekend dan verse vis, vaak rechtstreeks van de visser

“Ik ben opgegroeid in Diksmuide. Dat is amper 15 kilometer van de Noordzee. Ik heb nooit iets anders gekend dan verse vis, vaak rechtstreeks van de visser. Vandaag is dat niet anders. Ik laat me leiden door de seizoenen en door het aanbod. Ik ga graag langs de kaai in Nieuwpoort voor de mooiste pladijzen, tarbot of schaaldieren.” Aangevuld met groenten en kruiden uit de eigen tuin is vers een understatement in de open keuken van M Bistro.

Het idee om tijd te nemen is zo belangrijk

Fine dining bij Mattias betekent genieten. Niet voor even, maar voor een tijdje. “We gunnen onze gasten een moment voor zichzelf. Om te genieten van de sfeer, het eten en het gezelschap. Zonder de drukte van de smartphone of de problemen van de dag.” Net daarom serveert M Bistro menu’s, aangevuld met een beperkte kaart. Zowel ’s middags als ’s avonds. “Het idee om tijd te nemen is zo belangrijk. De voorbije twee jaar hebben me enkel versterkt in die overtuiging.”

Dankzij kleine aanpassingen in de keuken verloopt het werk veel praktischer

Dat een ster zorgt voor groei, mag duidelijk zijn. En daar moet ook de keuken op voorbereid zijn. “We hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Onze Bossuyt-keuken is ontworpen voor twee, maximum drie mensen. Vandaag werken we in het weekend minstens met vier.” Dus staan de eerste aanpassingen al gepland. Een grotere koelkast en een extra oven zijn op komst. “Het zijn kleine aanpassingen, maar het zal veel praktischer werken zijn.”