Eed*

Eed*, Leuven

”Je moet nooit in de horeca werken, zei mijn pa. Het is anders uitgedraaid”, lacht Philippe Heylen. Met amper 22 jaar op de teller is hij een van de jongste chefs van het land. Maar als derde generatie kok heeft hij de traditie mee. Zijn grootouders hadden een hotel-restaurant in Herstelt. Zijn vader deed hetzelfde in Aarschot en nu is het aan Philippe om de fakkel over te nemen. “Al van toen ik kind was, overstelpte ik mijn ouders met vragen. Waarom maak je dit zo? Hoe fileer je dit? Dat soort zaken. Nu is het voor echt”, aldus Philippe die samen met Maxime De Schrijver Eed start.

We willen vooral een losse sfeer creëren. Luxueus en betaalbaar

De keuken is er sowieso klaar voor, met dank aan de samenwerking met Bossuyt. “Renaat en Jo, onze contactpersonen, hebben allebei een horeca-achtergrond en restaurantervaring als chef. Dat voel je ook in het ontwerp. Ze dachten met ons mee voor een optimale indeling.” Eed, met een d, verwijst naar de ligging van het pand: vlakbij het gerechtsgebouw in Leuven. “We willen vooral een losse sfeer creëren. Luxueus en betaalbaar. Een plek waar zowel jonge foodies als hun ouders blij worden. Daarom serveren we geen grote menu’s, maar een beperkt drie- of viergangenmenu en een beknopte, wisselende keuze à la carte. Leuven is een levendige stad. Na Eed moet er nog tijd zijn om een stapje te zetten.”

Gebruik maken van lokale ingrediënten is voor mij geen trend, het is vanzelfsprekend

De Belgische keuken is voor Philippe de basis. “We werken met producten en leveranciers uit de buurt. Gebruik maken van lokale ingrediënten is voor mij geen trend, het is vanzelfsprekend. België heeft zo’n mooie terroir. Daar mogen we fier op zijn.” De jonge chef vertelt het met enthousiasme en een aanstekelijke glimlach. “Alles wat met een glimlach gebeurt, is zoveel aangenamer.