Altermezzo*

Altermezzo*, Tongeren

Liefde gaat door de maag. In het geval van Jo Grootaers en Lana Kelchtermans gaat de liefde ook door de keuken. Jo is chef en mede-eigenaar van Altermezzo. Lana zijn rechterhand. "Na de uren is het schat, maar in de keuken spreken we elkaar met de voornaam aan. Dat was even wennen in het begin”, bekent Jo met de glimlach. Durven, leren en je eigen stijl verfijnen.

Als chef moet je een open geest hebben

Na amper vier maanden als sous-chef kreeg Jo de kans om als chef in te stappen in Altermezzo. Hij twijfelde niet. En daar is hij maar wat blij om. “Als chef moet je een open geest hebben. En als jonge chef ben ik nog meer getriggerd om een eigen stijl te ontwikkelen, zonder anderen na te apen.” Bij Altermezzo is een gerecht nooit helemaal af. “Ook al serveren we het al even, de kans is groot dat het gaandeweg evolueert. Het is een kwestie van blijven verbeteren en smaken blijven verfijnen.”

Ik hou van essentie op het bord: een eerlijke presentatie met pure smaken

Eén zaak hoef je bij Jo niet te verwachten: tierlantijntjes. “Ja, Altermezzo is gastronomisch. Maar gastronomisch hoeft niet stijf en ongemakkelijk te zijn. Integendeel. Lekker eten is leuk.” Die insteek is ook herkenbaar in de gerechten. “Pure smaken en producten van topkwaliteit overheersen altijd. Ik hou van essentie op het bord. Geen honderden sausjes en schuimpjes, maar een eerlijke presentatie met een lekkere saus of garnituur.” Voor inspiratie hoeft Jo niet ver te zoeken. De seizoenen zijn sowieso een leidraad, maar als dat niet volstaat zoekt hij nieuwe ideeën in het buitenland. Met Lana. “Ja, onze vakantiebestemmingen kiezen we op basis van gastronomie. Lekker eten is gewoon ons leven. Wij praten over niets anders.