NL  |  FR
Bossuyt Grootkeukens

nieuwsoverzicht

31
jan
2017

Vacature : TIG-LASSER

 
Vacature : TIG-LASSER
Om onze groei verder te realiseren zoeken wij een:

x TIG-LASSER
- plaatdiktes 1 à 1,5 mm
- alle maatwerk inox meubelen
- relevante ervaring is een voordeel
- flexibel en nauwkeurig

x WIJ BIEDEN:
- afwisselend werk in een familiale KMO-sfeer
- gezond, groeiend en stabiel bedrijf
- boeiende en gevarieerde sector
- barema's volgens bouw

x INTERESSE?
T. 056/35.70.12 - vraag naar Steven Bossuyt
of mail naar steven@bossuytgrootkeukens.be
23
jan
2017

Vacature : MONTEUR / INSTALLATEUR

 
Vacature : MONTEUR / INSTALLATEUR
Om onze groei verder te realiseren zoeken wij een:

x MONTEUR / INSTALLATEUR
- A1/A2 elektriciteit, elektromechanica
- relevante ervaring en allrounder
- flexibel, afwerker en doe-mentaliteit
- omgaan met verantwoordelijkheid

x WIJ BIEDEN:
- afwisselend werk in een familiale KMO-sfeer
- gezond, groeiend en stabiel bedrijf
- boeiende en gevarieerde sector
- barema's volgens bouw

x INTERESSE?
T. 056/35.70.12 - vraag naar Steven Bossuyt
of mail naar steven@bossuytgrootkeukens.be
23
feb
2015

Weekblad TRENDS - 19.02.2015

bekijk afbeelding(en)
JONGE HORECASTARTERS PASSEN ZICH AAN. KOKEN MET ZO MIN MOGELIJK PERSONEEL.

Horecazaken die een tiende van hun omzet uit bereide maaltijden halen, moeten zich voor 28 februari registreren om de witte kassa aan te vragen. Terwijl de sector de impact van de kassa vreest zet Bossuyt Grootkeukens in op jonge horecastarters.

Keukens op maat leveren aan restaurants is meer dan een product verkopen. Het is een serviceverhaal”, zegt Karl Bossuyt van Bossuyt Grootkeuken nv. “Een keuken is een gebruiksproduct, dat geregeld moet worden hersteld of aangepast.” Bossuyt haalde de media toen de kmo uit Kuurne de nieuwe keukens mocht installeren in sterrenrestaurants als Hertog Jan en De Jonkman. Het bedrijf vindt dat het jonge starters met evenveel egards moet behandelen.
Bossuyt haalt zo’n 40 procent van zijn omzet uit keukens voor de horeca. De kmo verdubbelde de jongste zeven jaar zijn omzet tot 8 miljoen euro, het personeelsbestand groeide aan tot 43 werknemers. In 2013 boekte ze een winst van 143.049 euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in inductiefornuizen op maat — een kloeke investering voor een starter. De tweede poot, goed voor pakweg 60 procent van de omzet, maakt keukens voor ziekenhuizen, rusthuizen en scholen. Die verkoop stabiliseert. De groei moet komen van de horeca en niches zoals hobbykoks en bedrijfskeukens, bijvoorbeeld voor voedingsproducenten die een keuken installeren om de beleving van hun klanten groter te maken. Zo maakte Barry Callebaut een Chocolate Academy en lieten andere bedrijven keukens installeren om demo’s te kunnen geven.

GROEI
Dat de groei van de horeca komt, mag verbazen, gezien de sector steen en been klaagt over de cocktail van duur personeel, banken die weinig toeschietelijk zijn met leningen, klanten die beter op hun portemonnee letten en, als toemaatje, de komst van de witte kassa die een einde moet maken aan het welig tierende zwartwerk in de sector.
De horeca is nog altijd goed voor 8 procent van de nieuwe ondernemingen die in ons land worden opgericht, maar na vijf jaar is één op de twee alweer failliet, zo blijkt uit cijfers van de federale overheid voor 2013, die Guidea Kenniscentrum Toerisme en Horeca citeert in een sectoranalyse. Het overlevingspercentage van horecaondernemingen vijf jaar na de oprichting bedraagt 52 procent, terwijl het gemiddelde 64 procent is. De hotels, restaurants en cafés waren in 2013 goed voor bijna een op de vijf faillissementen (19,3%), terwijl de horecabedrijven maar 6,9 procent uitmaken van alle ondernemingen in België.
Dat zal er niet op verbeteren, voorspelt Horeca Vlaanderen op basis van studies van de KU Leuven en UHasselt. Daaruit blijkt dat de komst van de witte kassa een ingrijpende invloed kan hebben op bedrijven met vijf tot vijftig personeelsleden. Het recept om zich aan te passen is niet
aanlokkelijk: personeel ontslaan, de prijzen verhogen, minder vaak open zijn of inboeten op kwaliteit. Zaken met nauwelijks personeel of grote ondernemingen met meer dan vijftig man — vaak ketens — hoeven zich minder zorgen te maken.
Volgens Horeca Vlaanderen zijn er verschillende redenen waarom zo veel startende bedrijven in de horeca ten onder gaan. Starters zijn niet goed genoeg voorbereid. De vestigingswet mag best strenger worden, vindt de sectorfederatie. Cafés klagen dan weer over brouwerijcontracten die het ondernemers moeilijk maken rendabel te zijn.

VOLWAARDIG
De komst van de witte kassa licht evenwel het deksel van het trio dieperliggende oorzaken van de problemen in de sector: de marges zijn laag, er is veel personeel nodig en die werknemers zijn in België duur voor de werkgever. Eind januari kwamen Horeca Vlaanderen en zijn Brusselse en Waalse zusterorganisaties nog op straat om te betogen voor een leefbare horeca. De ‘verwitting’ van de sector werd niet ter discussie gesteld, maar de sector pleit wel voor begeleidende maatregelen zoals de verlaging van de lasten op arbeid en de verlenging van de arbeidsduur.
Sinds de regering-Leterme in 2009 besliste dat er een geregistreerde kassa komt, hebben de regering-Di Rupo en de regering-Michel begeleidende maatregelen uitgewerkt zoals lagere lasten voor de werkgever. Gelegenheidsarbeid is ook aantrekkelijker geworden. Maar dat volstaat volgens Horeca Vlaanderen niet. De federatie stelt voor de lasten met een derde te verlagen, werknemers de keuze te geven meer overuren te maken en de btw op niet-alcoholische dranken te verlagen.
Horecastarters kunnen elk duwtje in de rug gebruiken en daar speelt Bossuyt op in met zijn project voor en samen met negen horecastarters. “We willen jonge starters niet pamperen. We willen hen
behandelen als volwaardige klanten in plaats van hen in een hoekje te duwen en de indruk te geven dat de gevestigde waarden belangrijker zijn”, zegt Karl Bossuyt, een van de twee broers van de derde generatie in het familiebedrijf. “Als je een sterrenchef krijgt als klant, haal je alles uit de kast: zo snel mogelijk liggen er offertes, inclusief 3D-tekeningen. Als jonge mensen een offerte vroegen, werd minder aandacht besteed aan details en aan nieuwigheden of speciale opties. Nu gaan we all the way voor iedereen.”
Dat doet het bedrijf niet uit onbaatzuchtigheid. Het hoopt uiteraard jonge starters te overhalen in een degelijke basiskeuken te investeren en hen aan zich te binden, zodat ze later, wanneer ze kapitaalkrachtiger zijn, opnieuw bij hen aankloppen. “Als je een nieuwe generatie starters toont dat je er voor hen bent en hen helpt tijdens de moeilijkste fase van hun carrière, komen ze wellicht terug als ze binnen tien of vijftien jaar een nieuwe investering doen”, meent Karl Bossuyt.

KLEINSCHALIG
Jonge starters innoveren even sterk als gereputeerde chefs, meent Bossuyt. “Chefs moeten niet alleen innoveren met wat ze op hun bord toveren of creatief zijn met het interieur van hun zaak, het gaat ook om hun aanpak, concept en service.” Bij de negen starters met wie wij samenwerken, zie je dat de rode draad is dat ze het bijna allemaal als duo aanpakken met slechts één tot drie mensen in dienst”, stelt Karl Bossuyt. “Ze werken niet meer met zeven tot negen mensen.”
“Ik heb vier jaar een hotel-restaurant gerund met zes mensen in dienst, maar de loonkosten zijn hoog en het is moeilijk personeel te vinden dat in het weekend wil werken”, zegt Sébastien Ververken. Hij roert in de potten van Vol-Ver, het restaurant in Marke dat hij in juli opende met zijn wederhelft Sharon De Volder. “We willen in onze nieuwe zaak zo veel mogelijk zelf doen. We hebben maar één persoon in dienst.” Het zakenmodel wordt aangepast aan die premisse.
Dat betekent maximaal dertig couverts ’s avonds en twintig over de middag. Er zijn nu twee sluitingsdagen in plaats van één. De dag voor de opening is voor Ververken een gewone werkdag vol voorbereidingen, terwijl hij op openings dagen werkt van acht uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts. Het alternatief was om, naast de ene werknemer die nu in dienst is, nog iemand aan te nemen. Ververken is voortdurend op zoek naar efficiëntiewinst, zoals inkopen laten leveren in plaats van zelf naar de vroegmarkt te gaan, deels verwerkte producten gebruiken of een reserveringssysteem te installeren op de website zodat niemand telefoontjes hoeft te beantwoorden van mensen die willen reserveren. “Door dat systeem is een persoon minder nodig in het restaurant.”
“Eigenlijk hebben starters in dat opzicht een voordeel tegenover bestaande restaurants”, zegt Karl Bossuyt. “Ze dragen geen verleden met zich mee en kunnen nog voor de opstart nadenken over hoe ze inspelen op de witte kassa. Voor grote horecazaken met veel personeel die hun situatie willen regulariseren, is het veel moeilijker.”
Jonge starters passen hun concept aan om met minder personeel te werken. Starters als Vol-Ver, maar evengoed kwalitatieve hamburgerrestaurants, met een beperkte kaart en minder personeel, zijn daar een voorbeeld van. “Ook de sterrenrestaurants zullen wel blijven bestaan,” luidt het bij Horeca Vlaanderen. “Maar achter dat vlaggenschip hebben wij een grote vloot brasseries en restaurants waar je lekker kunt eten voor betaalbare prijzen. Vind zulke restaurants maar in het buitenland.”


STORYTELLING MET KEUKENS
Het Kuurnse familiebedrijf Bossuyt Grootkeukens maakte gebruik van storytelling om zijn
aanbod aan potentiële horecastarters bekend te maken. In één moeite bezorgt het de starters waar het al een keuken plaatste, gratis reclame. “We maakten een magazine met een groepsfoto van de negen starters aan wie we een keuken leverden. In dat magazine vertelt elk duo zijn
verhaal. We verspreiden het op horecabeurzen en in de negen restaurants zelf.” De titel van het magazine luidt ‘Young Potentials’ en de horecaconcepten van de negen restaurants geven een inkijkje in hoe de restaurantsector evolueert: de komst van de witte kassa tegen zwartwerk, de economische crisis waardoor banken minder snel leningen geven, de moeilijke zoektocht naar personeel ¬ en zeker naar mensen die op onregelmatige uren willen werken ¬ en de hoge loonkosten. Twee van de negen restaurants, Maison D. uit Ronse en Souvenir uit Ieper, schopten het al tot ‘ontdekking van het jaar’ in de nieuwe Gault & Millau-gids, maar er zit evengoed een brasseriekeuken tussen en twee homecookingconcepten, die ook groepen ontvangen na reservering.

TEKST BENNY DEBRUYNE, FOTOGRAFIE THOMAS DE BOEVER
22
nov
2014

TRENDS STYLE - Star Trek

bekijk afbeelding(en)
Hertog Jan, na De Karmeliet en Hof van Cleve Belgiës derde sterrenrestaurant, zit in een nieuw jasje. Gert De Mangeleer, chef-kok en 'kitchen extraordinaire', en gastheer-sommelier Joachim Boudens bouwden een krakkemikkige hoeve in het West-Vlaamse Zedelgem om tot een moderne gastronomie-tempel, met uitzicht op hun befaamde groentetuin en een gloednieuwe keuken tussen 180 jaar oude muren.

Karl Bossuyt: "Ik zie ons nog met hangende schouders in onze auto stappen en terug naar huis rijden. Hun eisen waren niet mals, en veel ervan waren we niet gewend. De uitdaging was tweeledig. Er zat een technische kant aan, waarbij we moesten uitvissen waar we een afzuiginstallatie konden plaatsen in een ruimte waar amper in de hoogte gewerkt kon worden en waarin de muren vrij moesten blijven. Daarnaast was er ook een visueel aspect. Gert drukte zijn ideeën over de 'look' van de keuken heel plastisch uit: hij wilde strakke lijnen en zag zwevende werkbladen, maar voor hem moest het geheel tegelijkertijd een warme, huiselijke uitstraling hebben."

"De opdracht van Hertog Jan was een buitenkans om te tonen wat we in onze mars hebben."
08
jul
2014

Reportage op Kanaal Z over de nieuwe keuken in Hertog Jan***

 
Een mooie reportage op Kanaal Z over de voorstelling van de nieuwe keuken in Hertog Jan***
Bekijk reportage
08
jul
2014

Reportage op Focus/WTV over de nieuwe keuken in Hertog Jan***

 
Een mooie reportage op Focus/WTV over de voorstelling van de nieuwe keuken in Hertog Jan***
Bekijk reportage
08
jul
2014

Bossuyt Grootkeukens stelt in primeur nieuwe keuken Hertog Jan voor

bekijk afbeelding(en)
Zedelgem, 8 juli 2014 – Vandaag stellen Karl en Steven Bossuyt, zaakvoerders van Bossuyt Grootkeukens, de nieuwe keuken van Hertog Jan voor. De professionele keuken voor de gastronomische tempel van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens is zowel technisch als qua design een huzarenstukje. De realisatie van Bossuyt Grootkeukens, die in nauwe samenwerking met Gert De Mangeleer werd ontworpen, draagt duidelijk de signatuur van de top-chef én beantwoordt aan de complexe omgeving van de middeleeuwse beschermde schuur.

Vijf gepersonaliseerde kookeilanden van 2.4 op 1.8 meter worden vanaf 22 juli, de officiële opening van de nieuwe vestiging van het driesterren restaurant, het hart van Hertog Jan.
De afwerking van de keukenblokken met zwarte volkernplaten gaat perfect samen met de warme uitstraling van de geklasseerde schuur. Het gebruik van volkern in een restaurant keuken is een Europese primeur waarmee Hertog Jan bewust breekt met de kille techno-trend van de klassieke inox keukens. “Gert De Mangeleer en Joachim Boudens kozen bewust voor een keuken die anders oogt dan de uitvoeringen in koele inox of gelakt staal. Zij zochten naar een meer ecologisch verantwoord ontwerp met een strakke, liefst zwarte onderbouw en een warme uitstraling. Bossuyt Grootkeukens werkte een voorstel uit met schuiven- en ladenblokken uitgevoerd in zwarte volkern panelen, onder hoge druk samengeperste papiervezels en fenolhars, in combinatie met een massief naadloos bovenblad uit geborstelde inox. Met ons creatieve ontwerp werden we gekozen uit de zes voorstellen die ruim twee jaar geleden meedongen voor dit project “, aldus Karl en Steven Bossuyt.

Indrukwekkend én innovatief
In de monumentale hoeveschuur ogen de op één lijn achter elkaar opgestelde kookblokken met aan beide zijden 14 meter lange zogenaamde ‘passes’ voor het doorgeven van de culinaire hoogstandjes van Hertog Jan, ronduit indrukwekkend. Verder bulkt de keuken van innovaties. Zo liggen alle leidingen voor elektriciteit en water, maar ook voor de lucht aan- en afvoer van de dampkappen, onder de grond omdat aan de muren en het dak van de beschermde schuur niet mag geraakt worden. Voor de voorverwarming van de borden wordt niet met standaard schuifdeurkasten gewerkt, maar werden warmhoudkasten ontwikkeld met geperforeerde laden die voor Hertog Jan op maat werden geproduceerd. Hierdoor krijgt men een beter overzicht van de verschillende types gestockeerde borden en wat ergonomie betreft kan men ook vlotter de achterste borden uitnemen. Om de bewaring van hun dagverse kruiden en andere delicate producten gedurende de service te optimaliseren, is de keuken voorzien van de innovatieve Adande koel -én vrieslades, die per lade tussen -22°C en + 15°C tot op 0,1 graad nauwkeurig kunnen ingesteld worden. Ook zal er op de nieuwe site met de spectaculaire Mibrasa houtskooloven gewerkt worden.

Niet aan hun proefstuk
Bossuyt Grootkeukens, dat eerder instond voor keukens van verschillende Belgische topchefs, zoals Geert Van Hecke, Filip Claeys, Roger Vandamme, Mathieu Beudaert, Thomas Locus en Johan Segers, is dus bij Hertog Jan niet aan zijn proefstuk toe. Dit succes is mee te danken aan de ervaring die de broers Bossuyt opdoen in de andere succesvolle tak van hun onderneming: de inrichting van grootkeukens voor scholen, ziekenhuizen, bedrijven en publieke gebouwen en de installatie van self-service concepten. Hiervoor werken ze samen met hun neven Jan en Tom Bossuyt, gespecialiseerd in winkelinrichting, die over een eigen schrijnwerkerij beschikken. Bossuyt Grootkeukens is dan weer voorzien van een eigen inox productie atelier mét lasermachine en de modernste lastechnieken. Het realiseert zo het ontwerp en de productie van hun Induchef inductiefornuizen en inox maatwerk 100% zelf. “De combinatie van inox installaties voor horeca en voor collectiviteiten en de complementariteit met de expertise in schrijnwerk van Jan en Tom, versterkt onze know-how, creativiteit en innovatie. Deze kruisbestuiving laat ons vandaag toe om zowel voor zeer grote projecten, zoals bij Hertog Jan, als voor kleinere concepten voor jonge of startende horeca, betaalbaar maatwerk af te leveren. We leggen hierbij bewust de focus op België als markt om een snelle service voor herstellingen, aanpassingen en andere tussenkomsten te verzekeren. Voor te verre projecten zou de afstand een te grote belemmering betekenen voor de kwalitatieve dienst na verkoop die wij nastreven. Deze troeven zijn de hefboom voor ons verder succes. We zijn Gert en Joachim dan ook erg dankbaar dat zij ons deze unieke kans gaven”, besluiten Karl en Steven Bossuyt.
03
jul
2014

DE TIJD - Bossuyt wint slag om keuken Hertog Jan

bekijk afbeelding(en)
Bossuyt Grootkeukens legt deze weken de laatste hand aan de keuken voor de nieuwe vestiging van het driesterrenrestaurant Hertog Jan. Met dat prestigeproject wint het familiebedrijf een veldslag in de oorlog om de sterrenkeukens.
08
mei
2014

Bossuyt Grootkeukens genomineerd voor Trends Gazelle 2014

bekijk afbeelding(en)
In februari werden we genomineerd voor de Trends Gazellen 2014 award in de categorie 'kleine ondernemingen' in West-Vlaanderen.

Elk jaar, stelt Trends Magazine zijn jaarlijkse lijst van 200 'Trends Gazellen' per provincie - een initiatief dat de snelst groeiende kleine, middelgrote en grote bedrijven erkent. Het zijn die bedrijven die bijdragen aan hun respectieve regio's door het creëren van werkgelegenheid en innovatie. De West-Vlaamse gazellen zijn maw. 200 groeibedrijven die er tussen 2008 en 2012, en in volle crisistijd, in slaagden 4313 jobs te creëren en een omzetgroei te realiseren van 2,4 miljard euro.

Wij zijn dan uiteraard ook trots op deze onafhankelijke erkenning.
06
dec
2013

Voorstelling nieuwe keuken Hertog Jan***

 
Op Horeca Expo werd, onder de nodige belangstelling van genodigden en pers, een gedeelte van de keuken voor de nieuwe locatie van Hertog Jan*** in Zedelgem, in primeur voorgesteld: Bekijk video

’Ontwerp ons een keuken die visueel anders is dan enkel koele inox. Voor de nieuwe locatie van Hertog Jan in Zedelgem, een volledig gerenoveerde hoeve, willen we een warmere uitstraling. Een keuken met een strakke, liefst zwarte onderbouw, die eveneens ecologisch meer verantwoord is.’ Met die boodschap trokken Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan twee jaar geleden naar Bossuyt Grootkeukens.

De broers Karl en Steven Bossuyt kwamen voor de oplossing van deze uitdaging uit bij ‘volkern’, een soort onder hoge druk samengeperst hout.
Dit is een primeur voor de markt. In de horeca en grootkeuken sector wordt meestal integraal met inox of gelakt staal gewerkt. Wat Bossuyt Grootkeukens nu aanbiedt, is een massief naadloos bovenblad uit geborstelde inox, met de onderbouw uitgewerkt in zwarte volkern. De knoppenbalk, de laden, de deuren: ze bestaan uit massieve volkern. Gert De Mangeleer wou een andere look voor zijn keuken. Bossuyt Grootkeukens heeft het gevoel dat ze die op deze manier voor hem hebben gecreëerd.’
18
nov
2013

Bossuyt Grootkeukens maakt de droomkeuken van Gert De Mangeleer waar

bekijk afbeelding(en)
’Ontwerp ons een keuken die visueel anders is dan enkel koele inox. Voor de nieuwe locatie van Hertog Jan in Zedelgem, een volledig gerenoveerde hoeve, willen we een warmere uitstraling. Een keuken met een strakke, liefst zwarte onderbouw, die eveneens ecologisch meer verantwoord is.’ Met die boodschap trokken Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan twee jaar geleden naar Bossuyt Grootkeukens. Het resultaat van die opdracht is vandaag, maandag 18 november, op de vakbeurs Horeca Expo in Gent gedeeltelijk in preview voorgesteld.

Wenst u deze preview ook te zien, kom gerust langs op onze stand, 1632 in hal 1 (aan ingang hal 5).